10 načina kako dodatno zaraditi novac

10 načina kako dodatno zaraditi novac

U današnjem digitalnom dobu u kojemu internet skriva puno mogućnosti, sigurno ste se i vi zapitali kako dodatno zaraditi novac. Možda tražite samo dodatan izvor prihoda, ili pak razmišljate o promjeni vaše profesije. U nastavku donosimo ideje za zaradu novca na malo ljepši način, gdje kreativnost i održivost igraju ključnu ulogu.

 

1. Bavite se fotografiranjem

Ako ste kreativna osoba i imate dobru opremu za fotografiranje, poput kvalitetnog fotoaparata ili mobitela, razmislite o otvaranju profila na društvenim mrežama i kreiranju svojeg portfolija. Možete prodavati vlastite slike ili nuditi usluge fotografiranja za razne prigode. Popularne su usluge fotografiranja djece, zaručnika ili obiteljskih portreta. Mogućnosti su bezbrojne.

2. Otvorite kreativni obrt

Ako imate oko za estetiku i znate se služiti alatima poput Canve za dizajn sadržaja, razmislite o otvaranju kreativnog obrta. Dizajnirajte personalizirane poklone poput okvira s fotografijama, pozivnica za posebne prigode ili ručno izrađenih ukrasa. Vaša kreativnost može stvoriti posebne uspomene za ljude u vašoj okolini.

3. Čuvajte djecu

Jedan od onih poslova koji će uvijek biti popularni i traženi je upravo čuvanje djece, koju možete čuvati u domu obitelji koja vas unajmi za čuvanje ili čak u vlastitom domu. Pretražite oglase za posao, ili pitajte vaše poznanike i prijatelje ako znaju za nekoga kome treba usluga čuvanja djece.

4. Šetajte pse ili čuvajte kućne ljubimce

Čuvanje kućnih ljubimaca, poput šetanja pasa, postaje sve popularnije. Vlasnicima životinja koji su zauzeti ili putuju, vaša pomoć može biti neprocjenjiva. Ako volite životinje, ovakav posao može biti uživanje, a ne samo posao.

5. Pokrenite vlastiti blog

Blogova nikada dosta, pogotovo onih sa unikatnim i zanimljivim sadržajem. Stoga je jedna od ideja kako dodatno zaraditi novac definitivno i pokretanje vlastitog bloga. Razmislite o čemu želite pisati, napravite listu ideja i krenite s pisanjem. S porastom popularnosti društvenih mreža, lako možete reklamirati svoj sadržaj i na ostalim društvenim mrežama poput Instagrama i Facebooka.

6. Radite kao freelancer

Ako ste oduvijek sanjali o tome da radite od kuće, možda je ovo zanimanje idealno za vas. Razmislite dobro o tome koje usluge biste mogli nuditi, i zatim se registrirajte na nekoj od freelance platformi kao što je UpWork. Svoje usluge možete nuditi kao grafički dizajner, copywriter, SEO specijalist, virtualni asistent, novinar, itd. Lista je neiscrpna, a ukoliko još nemate potrebne vještine da radite kao freelancer, upišite jedan od popularnih tečajeva za rad na daljinu kao što je Remotera Academy.
Pročitajte više na temu:
Plaćanje poreza kao freelancer.

7. Napišite vlastitu knjigu

Imate dovoljno iskustva u određenoj oblasti, o kojoj satima možete pričati vašoj obitelji i prijateljima? Ukoliko imate strast ili znanje o određenoj temi, razmislite o pisanju vlastite knjige. Tema knjige može biti i određeni događaj u životu, ili pak imaginarni svijet koji se krije u vašoj glavi. Mogućnosti su neiscrpne!

8. Ispunjavajte online ankete

Jedan od načina kako dodatno zaraditi novac, svakako je ispunjavanje anketa. Tvrtke za online ankete plaćaju naknadu ljudima koji ispunjavaju njihove ankete, a oni na taj način rade na poboljšanju svojih proizvoda i usluga. Ne radi se o velikoj naknadi, ali ovo je jedan od odličnih načina za zaradu za koji ne morate imati neke posebne vještine i znanja.
Istražite svoje mogućnosti i svakako dobro provjerite tvrtku koja nudi ovakav tip usluge kako bi spriječili eventualne prevare.

9. Nudite instrukcije i online edukacije

Davanje instrukcija srednjoškolcima i studentima oduvijek je bio super način za zaraditi dodatni novac i nekome usput pomoći. A sve popularniji oblik zarade novca je i kreiranje edukacija, videa, eBookova i svega onoga što bi moglo pomoći korisnicima da steknu željene vještine i znanja iz određene oblasti. Tako danas imamo edukacije u području kreativnog pisanja, SEO copywritinga, grafičkog dizajna ili pak edukacije koje objedinjuju više praktičnih znanja kao što je tečaj za poslove na daljinu.

10. Postanite virtualni asistent

Zanimanje koje bi mogli nazvati zanimanjem budućnosti svakako je zanimanje virtualnog asistenta. Virtualni asistent je osoba koja pomaže klijentu u obavljanju svakodnevnih zadataka, kako bi smanjila opterećenja i povećala produktivnost. Kao virtualni asistent možete raditi na pojedinim projektima, ili pak tražiti klijente kojima je potrebna part-time ili full-time pomoć.

Ako vas zanima kako postati virtualni asistent, ili jednostavno želite usvojiti znanja i vještine potrebne za svijet remote poslova, ne propustite pogledati ovu edukaciju za virtualne asistente.


Nadamo se kako vam je naša lista poslova dala inspiraciju i potrebne savjete o tome kako dodatno zaraditi novac. Sada je na vama da stečeno znanje primijenite u stvarnom svijetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)