Freelance i plaćanje poreza: Sve što trebate znati

freelance-placanje-poreza-hrvatska

S obzirom na rastući broj freelancera u globalnoj ekonomiji, razumijevanje poreznih obveza postaje ključno za uspješno vođenje freelance posla. U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama, porezne obveze freelancera mogu biti složene. Ovaj vodič će vam pomoći da razumijete osnovne aspekte plaćanja poreza kao freelancera, posebno kada je riječ o prihodima iz inozemstva.

Paušalni obrt u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, mnogi freelanceri se odlučuju za paušalni obrt. To je vrsta poslovnog subjekta koji omogućuje pojednostavljeno vođenje knjigovodstva i plaćanje poreza na temelju paušalnog iznosa, a ne stvarnog prihoda.

Prednosti:

  • Jednostavnost vođenja knjigovodstva
  • Predvidljivi iznosi poreza.

Problem:

Međutim, postoji problem kada je riječ o poreznoj upravi. Naime, neki freelanceri koji primaju dohodak iz inozemstva suočavaju se s izazovom kada porezna uprava procjenjuje da je njihov stvarni prihod viši od prijavljenog. To može dovesti do neočekivanih poreznih obveza i kazni. U novije vrijeme je aktualno pitanje prikrivenog zapošljavnja gdje se obično poreznim inspektorima “alarm pali” nakon što obrtnik ostvari promet u iznosu višem od 18, 19 tisuća eura ili više.

Dohodak iz inozemstva

Ako ste freelancer koji prima dohodak iz inozemstva, bilo da se radi o uslugama, konsultacijama ili prodaji digitalnih proizvoda, važno je razumjeti kako se ovakav dohodak oporezuje.

**Primjer:**
Ana je freelance dizajnerica koja radi za klijente iz SAD-a. Mjesečno zarađuje 3.000 USD. Ona taj novac prima na svoj PayPal račun, a zatim ga prebacuje na svoj bankovni račun u Hrvatskoj.

Kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje, Hrvatska ima sporazume s mnogim zemljama, uključujući SAD. Međutim, iako Ana možda ne plaća porez u SAD-u, ona je obvezna prijaviti i platiti porez na taj prihod u Hrvatskoj.

Kako pravilno prijaviti prihod?

Freelanceri bi trebali voditi detaljne evidencije o svim transakcijama. Svaki prihod, trošak, račun ili uplata treba biti dokumentirana.

**Primjer:**
Marko je freelance programer koji je zaradio 5.000 EUR od klijenta iz Njemačke. Marko treba zadržati kopiju ugovora, računa koji je poslao klijentu, dokaz o primljenoj uplati i bilo kakve druge dokumentacije koja potvrđuje transakciju. U slučaju da posluje kao obrtnik, da treba sve događaje evidentirati u dokumentu zvanom KPR, odnosno Knjiga prometa. Dok pak drugi oblici poslovanja iziskuju vođenje evidencije o troškovima, primicima i izdacima. Također postoji više varijanti, kao što je otvaranje firme, a zato u Hrvatskoj postoji odlična START aplikacija.

Pravilno prijavljivanje prihoda iz inozemstva obavlja se putem obrasca Porezne uprave koji se može pronaći na ovom linku. Također, postoji mogućost i jednostavnog unosa putem aplikacije ePorezna u slučaju da spadate u kategoriju “digitaliziranih građana” te imate pristup sustavu eGrađani.

SVMedia: Vaš partner u rješavanju pitanja o freelance prihodima

Znamo da porezne obveze mogu biti zbunjujuće, posebno kada se radi o freelance poslovanju. Zato je tu SVMedia, da vam pomogne u rješavanju svih vaših pitanja vezanih za freelance prihode. Naše iskusno osoblje može vam pružiti poslovno savjetovanje, ili pak ponuditi trajno rješenje.

Knjigovodstvo za obrtnike paušaliste – i vođenje administracije

Pokrenuli ste posao, ali ne znate koja su vam prava i obveze. Kako pravilo voditi papirologiju, slati obrasce kroz ePoreznu?

U suradnji s SV Media ostvarite popust na financijske usluge (već od €70/mjesečno) za administrativne usluge za freelancere i obrtnike paušaliste.

Javite se na kontakt email:
info@svmedia.hr

*Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamjenjuje pravni savjet. Preporučujemo da se za konkretna pitanja obratite stručnjaku ili SVMedia timu – Više saznajte na info@svmedia.hr*

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)