Website flipping – idealna prilika za investiciju

website-flipping

Website flipping je idealna prilika za ulaganje sredstava. Biznis za koji vjerojatno niste čuli već odavno funkcionira te je jako popularan u IT svijetu. Evo o čemu se zapravo radi.

Sam pojam website flipping se odnosi na kupoprodaju web stranica, no mnoštvu nije jasno kako bi takav posao mogao biti unosan? Konkretno se radi o web stranicama koje su monetizirane, odnosno generiraju novac. Najpopularniji načini zarade unutar “webmaster” zajednice su “ad display advertising” (AdSense, AdThrive, Mediavine i Ezoic) i “affiliates” (najčešće Amazon).

Primjerice, ako imate web stranicu (blog, portal i sl.) te na njemu imate implementiran oblik monetizacije koji vam donosi pristojnu zaradu, tada vjerojatno imate priliku unovčiti vaš online biznis (Već smo pisali o metodama monetizacije web stranica i metodama kako iskoristiti online zaradu.). Glavno pitanje jest “kako naći zainteresiranog kupca”?

Upravo u tome jest poanta flippinga, odnosno kupoprodaje sajtova. Čak i u Hrvatskoj postoje mnogi forumi i online zajednice u kojima članovi često znaju postaviti oglas o prodaji svog sajta, no u svijetu ipak prevladava par glavnih igrača koji predstavljaju platformu za kupnju, odnosno prodaju biznisa.

Dakako, uvijek se može kupiti ili prodati sajt na hrvatskom, ali za “real deal” je ipak potrebno imati sadržaj na engleskom jeziku. Razlog je jednostavan, a to je veličina tržišta.

Najpoznatije platforme za flipping

Website flipping u očima prodavatelja, vlasnika web stranice – odlična prilika za zaradu

U slučaju da ste uspjeli kreirati i dignuti vašu stranicu do razine da donosi nekoliko stotina dolara mjesečno, tada bi istu vrlo lagano mogli unovčiti. Naravno, svaka od spomenutih platformi ima svoja pravila. Primjerice, da biste oglasili sajt na Investors.Club, potrebno je imati sadržaj na engleskom jeziku uz minimalno $500 zarade mjesečno.

Da sumiramo:

  • dobar način za uspostavljanje ozbiljnog online biznisa
  • prilika za dodatnu zaradu (kvalitetno odrađeni i solidno monetizirani sajtovi zahtijevaju manje od 10 sati rada tjedno)
  • Posao se uvijek može unovčiti prodajom
  • tržišna niša koja generira milijarde $ godišnje

Usporedba platformi

Da bi vaša stranica uopće bila oglašena na spomenutoj platformi treba proći minimalno tjedan dana tijekom kojeg tim financijskih i informatičkih stručnjaka provodi besplatnu”in-depth” analizu samoga sajta. Takozvani Due Diligence je termin koji se odnosi na kontrolu biznisa na temelju kojega se određuje i formira cijena koju prodavatelj ima pravo odbiti/prihvatiti. Usporedbe radi, Empire Flippers funkcionira na sličan način (uz malo veću proviziju), dok na platformi Flippa sami određujete cijenu, ali u tom slučaju je puno teže naći kupca kojem bi vaša očekivanja mogla biti prihvatljiva. Štoviše, na platformi kao što je Flippa se naplaćuje postavljanje oglasa, a sam Due Diligence nije nužan već se i on dodatno naplaćuje. Dakle, sajt je puno lakše oglasiti, a za to ćete platiti do 100-injak dolara, ali posao je pritom teže realizirati.

Dakle, sajtovi na stranicama kao što su Investors.Club ili Empire Flipppers su prošli detaljne provjere te na tome i temelje svoj posao uz naplatu provizije pri zaključivanju posla. Na ovakvim poslovima se najčešće koristi sustav Escrow kako bi se izbjegli pokušaji prijevare pa su “dealovi” u 99% slučajeva sigurni jer spomenute platforme potpomažu u procesu tranzicije same stranice od prodavatelja prema novom kupcu.

Flipping iz perspektive kupca – profitabilna investicija

Imate novac, a ne znate kamo ga uložiti? Ovo bi mogla biti idealna prilika. Rizici postoje, ali stopa profitabilnosti je na puno višoj razini od one u svijetu kriptovaluta. Ponovno ćemo za primjer uzeti Investors.Club (dalje u tekstu IC) koji svoju priču polaže na temeljima kvalitete, dok Flippa teži kvantiteti. Spomenuo sam rizike? Naravno, oni postoje, ali obično su vidljivi u samom Due Diligence procesu te ih IT eksperti jasno istaknu prilikom objave samog oglasa u svojoj SWOT analizi. Najučestaliji rizik jest podložnost promjenama Google algorithm updatea. Što je Google algorithm update možete detaljno saznati u članku ovdje.

Na IC platformi se u ovom trenutku nalaze desetci web stranica koji su u cjenovnom rangu od 15 do 600 tisuća američkih dolara. I konkurenti naravno imaju jako zanimljivih sajtova, ovisno o niši koja vam odgovara i koju biste znali kvalitetno nastaviti raditi. Kod ovog posla je jako dobra stvar činjenica da se na freelance stranicama kao što je UpWork, ili pak po raznim Facebook grupama, može pronaći poprilično povoljni virtualni asistent (VA) koji ima iskustva u vođenju i održavanju stranice.

O koliko se ozbiljnom tržištu radi govori činjenica da postoje kompanije, kao npr. BuzzLogic, koje nude uslugu izrade i/ili održavanja ovakvih stranica gdje mnogi zapravo garantiraju porast profita kroz određeno razdoblje (najčešće 18-36 mjeseci).

  • Odlična investicija
  • Mogućnost outsourcinga (npr. kreiranje novog sadržaja ili održavanje) je vrlo rentabilna
  • Porast profita daljnjom preprodajom posla

Website flipping svake godine raste te se pokazao izuzetno profitabilnim i potpuno neovisnim o Covid krizi.

Piše: Stjepan Vidović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)