Kako zaraditi od web stranice ?

kako-zaraditi-od-web-stranice

Monetizacija vlastite web stranice je jedna od najboljih metoda za stjecanje prihoda. Mnogi se vlasnici (engl. webmasters) pitaju kako zaraditi od web stranice? Postoji više načina te smo odlučili izdvojiti neke od najpopularnijih metoda.

Dvije trenutno najpoznatije i najpopularnije metode su zarada od prikazivanja oglasa te affiliate marketing. Evo o čemu se radi:

Prikazivanje oglasa – engl. display advertising

Prikazivanje oglasa na web stranici odavno je popularno među webmajstorima, a za to postoje i neke najpopularnije “mreže” u svijetu. Primjerice, svaki prosječni poznavatelj poznaje što predstavlja Google AdSense i koje sve mogućnosti za zaradu nudi.

Prednost mu je definitivno što nema kriterij posjećenosti kako bi vaša stranica bila odobrena, ali svakako treba istaknuti kako postoje smjernice koje su dosta stroge, kako bi se vaša stranica našla na listi prikazivača oglasa.

Pretplati se na naš newsletter i primaj obavijesti o poslovima!

Mediavine je konkurent i možda najbolja druga opcija na tržištu, ali ima limit koji predstavlja 50 000 visitorsa mjesečno na vašoj stranici, a i promet na stranici (engl. traffic) treba većinom biti iz US/Eng govornog područja. To znači da vaša stranica mora biti na engleskom jeziku.

Treći najpoznatiji igrač u ovoj priči jest Ezoic koji je također veoma popularan i u posljednje vrijeme se navodi kako je ukinut limit od 10.000 pageviewsa kako bi vaša stranica bila odobrena i ušla u sustav. Ezoic primjerice prati smjernice AdSensea te da bi bili odobreni trebati poštovati kriterije slične Google-ovima.

Iz perspektive monetizacije-zarade, najviše daje Mediavine, no da biste njemu pristupili ipak treba imati nešto posjećeniju web stranicu, zato se iz HR perspektive mnogi odlučuju na Ezoic ili Google.


Pročitajte još:


Na tržištu postoje i druge mreže kao Clickbank i mnoge druge, no njihov je udjel na tržištu dosta manji, premda se i tu može pronaći kvalitetno rješenje.

Osim zarade postoji jedna mana. Vrlo lako možete zaraditi “ban”, odnosno zabranu, dok s druge strane implementacija bilo kakvih oglasa dosta usporava učitavanje web stranice što usporava samu brzinu koju možete uvijek provjeriti preko Google PageSpeed Insights tool-a.

Postoji mnogo načina za zaradu putem Interneta, ali zasigurno dugoročno najisplativiji je biti svoj šef i imati vlastiti blog ili web stranicu. U početku, kada startate od nule, je potrebno uložiti nešto više truda kako bi blog dospio na radar čitateljima. Stoga, ako planirate brzo početi zarađivati od web stranice, najbrže rezultate ćete vidjeti ako ulazite u taj proces s već postojećim zaleđem u obliku internetskog followinga, ili ako imate već poznati brend ili web stranicu. Ako krećete od nule, do prvih značajnijih zarada ćete se morati nešto više strpiti. Ipak, aktualan i kvalitetan sadržaj i usluge će nedvojbeno prije ili kasnije privući publiku potrebnu za ostvarenje prihoda. Uz to, sve što objavite na web stranici ili blogu ostaje tamo zauvijek, i ako ispravno monetizirate svoj sadržaj, vaši će napori iz prošlosti nastaviti pasivno vam donositi zaradu i u budućnosti.

Ukratko, zakupom malog kutka Interneta i kvalitetnim sadržajem vam se otvaraju vrata mnogim opcijama zarade na Internetu. Pogledajmo koje su to!

Google AdSense

Google AdSense je jedan od najpristupačnijih alata za monetiziranje sadržaja. Jednostavno registrirajte svoju web stranicu ili blog za AdSense i umetnite AdSense u HTML kod stranice. Neke blog platforme poput Bloggera imaju u svojim postavkama za izgled stranice opcije za umetanje AdSensea, pa u tim slučajevima ne morate prčkati po kodu stranice.

Nakon što to napravite, AdSense će iz mora oglasa oglašivača relevantnih za vaš sadržaj i čitateljstvo prikazivati one koji u stvarnom vremenu nude najvišu cijenu za vaš oglasni prostor!

AdSense jako drži do svojih pravila, stoga dobro proučite što ne smijete raditi na svojoj stranici prilikom oglašavanja, kako umjesto prihoda ne biste stvorili probleme. Na primjer, zabranjeno je poticati čitatelje na interakciju s oglasom, kao i dodatno privlačiti pažnju na oglas. Najučestalija platforma na kojoj se koristi i lagano implementira jest WordPress.

Ezoic i Mediavine

Druge dvije respektabilne tvrtke koje spajaju blogere sa oglašivačima su Ezoic i Mediavine. Imaju sličan model rada kao i AdSense, s ponekim dopunama.

Ezoic koristi umjetnu inteligenciju kojom analizira koji oglasi, koja pozicija i veličina oglasa najbolje prolazi kod vaših čitatelja. Svaki posjetitelj stranice će dobiti različiti set oglasa, različito smještenih na vašoj stranici dok AI ne odredi najoptimalnije pozicije. Da bi koristili Ezoic vaš blog ne mora biti uparen s AdSenseom, ali mora biti u skladu s njegovim pravilnikom. Također, uvjet je da vam broj mjesečnih posjeta na blogu prelazi 10 tisuća, ali to se pravilo da zaobići ako je Ezoic tim procijeni kako je kvaliteta sadržaja vašeg bloga na zadovoljavajućoj razini. Uz to, vaš blog mora biti na jeziku kojeg podržava AdSense – hrvatski je na listi. I mali savjet: Ezoic preferira poslovati sa stranicama koje imaju internacionalni štih i originalan sadržaj kojim svoje čitatelje potiče i inspirira. Ili im barem daje prednost nad stranicama koje se bave online trgovinom ili koje imaju korporativni predznak.

Sama aplikacija ima mnogo plugina i opcija koje možete kontrolirati i prilagođavati u korist rada vaše stranice.

Medivavine je konkurent Ezoica, a najviše isticana razlika među njima je to što Mediavine traži čak 50 tisuća mjesečnih pregleda bloga za ostvarenje suradnje. Također, vaša stranica mora poštovati AdSense pravilnik. Još jedna razlika je ta što Mediavine nudi manje plugina kojima možete žonglirati, ali je iz istog razloga više prilagođena početnicima, kao i onima koji nemaju vremena ni interesa za biti više uključeni u proces oglašavanja – Mediavine je tu da odradi svoj posao, i odrađuje ga veoma dobro. Mediavine preferira dulje forme objavljenih tekstova podijeljene u manje paragrafe, jer se na kraju svakog paragrafa, a prije početka idućeg, organski stvara reklamni prostor.

Affiliate marketing

Affiliate marketing je još jedan veoma popularan način zarade putem web stranice. U affiliate marketingu obveza reklame ili oglašavanja sa brenda pada na promotora, osobu koja zarađuje proviziju od oglašavanja. Svaki promotor ima svoj specijalni link ili kod koji funkcioniraju kao reklama: klikom na link ili unosom koda prilikom kupnje se potvrđuje da je upravo taj određeni promotor uputio klijenta na interakciju sa brendom, odnosno kreatorom. Promotor potom ostvaruje zaradu sukladno dogovoru s kreatorom – po ostvarenoj kupnji, kliku na link, ili nekoj drugoj akciji koju je posjetitelj kreatorove stranice poduzeo.

Dakle, promotor u affiliate marketingu funkcionira kao most između kreatora i potrošača – on je tu da svojim čitateljima ili korisnicima približi već postojeći proizvod. Naravno, iz toga proizlazi i očekivanje da promotorova publika spada u ciljanu skupinu korisnika proizvoda ili usluge koju reklamira.

Osim blogera, u ovom se zanimanju mogu pronaći i influenceri, a iako početak mailing liste seže u početke Interneta, affiliate marketing se odvija i preko njih. Amazon Affiliate Program ili Amazon Associates je jedan od najbržih načina za okušati se u ovom poslu: jednostavno se prijavite za program i nakon što vas odobre, postavite Amazon linkove na svoju stranicu.

Sponzorirane objave

Plaćene recenzije i tekstovi o proizvodima ili uslugama nekog brenda koje objavljujete na svojoj web stranici se zovu sponzorirane objave. Ovaj posao dolazi s većim stupnjem uključenosti u rad i imidž brenda kojeg reklamirate – autori sponzoriranih objava često postanu ambasadori brenda, ili će barem u očima svoje publike tako izgledati. Zato je kod odabira brenda kojeg ćete zastupati bitno izabrati onaj s kojim želite surađivati, čije proizvode i usluge volite i koji se poklapa s vašim brendom, kako ne biste narušili svoju autentičnost.

Pogledajte koje su slične teme o kojima smo pisali u posljednje vrijeme i koje također daju odgovor na pitanje kako zaraditi od web stranice! Jedna od najaktualnijih tema jest definitivno website flipping.

Piše: Ema Marača

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)