Najbolji životopis za posao

Prilikom prijavljivanja na razne oglase za posao, susresti ćete pitanje „gdje je vaš životopis?“. Jasno, većina poslodavaca želi vidjeti vaše kvalifikacije i prilike koje su vam se pružile. Žele vas upoznati, vidjeti koliko ste kvalificirani i trebate li neku vrstu dodatne edukacije ako se odluče na vas kao na idealnog zaposlenika.

Kako biste povećali svoje šanse za zaposlenjem, trebate napisati najbolji životopis za posao koji ste dosad vidjeli. Danas vam donosimo naše najbolje savjete koji će vam pomoći da budete spremniji no ikad za vaš sljedeći razgovor za posao!

Kako napisati najbolji životopis za posao?

Kako izgleda savršen životopis? Prije no što vam pokažemo primjer na kraju teksta, proći ćemo s vama neke savjete i specifične situacije koje bi vam mogle pomoći u određivanju relevantnih informacija za vaš životopis.

Budite konkretni. Nitko ne voli ljude koji odugovlače i govore općenite stvari bez ikakvog dokaza koji te činjenice opravdava. Ako spomenete da znate neku vještinu, spomenite otkud ju znate i imate li kakav certifikat koji to može potvrditi. Ako spomenete da imate neku potvrdu, priložite ju. Bitno je da budete jasni oko toga što znate, ali i oko toga što ne znate.

Imajte na umu svoje izražavanje. Način na koji se izražavate prvi je filter na koji ćete naići kad predajete životopis za posao. Naravno da će osoba koja pregledava prijave primijetiti vašu pismenost, ton obraćanja i komunikativnost.

Detalji su bitni. Izgled životopisa, gramatičke greške, poravnanje teksta… Ove male stvari dat će vašem životopisu puno vjerodostojniji izgled. Nije loše svoju prijavu dati prijatelju ili članu obitelji na pregled – oni će vam dati odličnu povratnu informaciju.

Ne budite preopsežni. Komad papira sasvim je dovoljan za dobar životopis, a dva papira svakako su gornja granica. Nema razloga da predajete više informacija od toga jer ćete samo izazvati nelagodu kod osobe koja pregledava prijave.

Budite iskreni. Mnogi misle da je dobro „začiniti“ životopis nekim idejama i bijelim lažima, pogotovo ako se radi o stvarima koje će netko teško provjeriti ili u međuvremenu možete naučiti. Ipak, budite transparentni – ako itko primijeti da ste bili neiskreni u bilo kojem aspektu, nikad nećete dobiti svoj posao iz snova.

Spomenite svoje uspjehe, ali i svoje hobije. Nemojte biti isključivo službeni! Da, korisno je da vaš poslodavac poznaje vašu edukaciju i bivša radna mjesta, ali bitno je i da poznaje koji su vaši hobiji, čime se inače bavite i tko ste kao osoba. Prije no što sjednete u kategoriju radnika, svakako ste im kolega.

Koristite gotove resurse. Ako niste sigurni gdje da krenete i kako da napišete dobar životopis, uvijek se možete poslužiti stranicama kao Europass, resume.io i slično. Ipak, mi vam preporučujemo da svoj životopis uvijek napravite sami – tako ćete pokazati da ste kreativni i spremni na eksperimentiranje s novim alatima i znanjima.

Kratki životopis za posao

Danas su sve popularniji kratki životopisi koji stanu na jedan list papira. Oni su koncizni, jasni i pomažu vam da se fokusirate na ono što je zaista bitno. Ako niste sigurni što da stavite na svoj životopis, svakako pratite primjer koji ćemo raspisati u zadnjem paragrafu.

Uz vaš kratki životopis, dobro je napisati motivacijsko pismo. Nemojte se puno ponavljati i budite iskreni. Objasnite koja je motivacija iza vašeg javljanja na oglas, što možete ponuditi i čemu se veselite ako vas pozovu na razgovor za posao.

Životopis za posao bez radnog iskustva

Nemate radnog iskustva i strah vas je da vas nitko neće zaposliti? Ne brinite! Ako se potrudite, napravite životopis koji je iskren i otvoren te pokažete da svejedno imate vještine i interes za učenjem, definitivno možete naći posao.

Recite nekoliko rečenica o sebi, svojim iskustvima u raznim projektima, volontiranju, obrazovanju, tečajevima, izvanškolskim aktivnostima i spomenite reference ako ih imate. Svoje vještine prezentirajte i obrazložite, a nemojte zaboraviti niti na jezike koje govorite niti na osobne informacije!

Što više osobnih projekata i tečajeva imate za priložiti, to više pokazujete svoju radnu etiku i volju za napretkom. To je vašem poslodavcu najbitnije. Kako biste napisali dobar životopis, prilažemo vam jedan primjer koji je univerzalan i pomoću svojih pitanja formira korake za dobar životopis.

Primjer

Ime i prezime te osobna titula. Prvo ćete napisati svoje ime i prezime velikim slovima te uz njega dodati osobnu titulu ako ju imate. Primjeri su: Ivan Horvat, edukator u polju marketinga ili Ana Anić, profesor engleskog jezika na visokom učilištu. Vaša „titula“ ne mora biti vezana za vaš trenutni posao, već bi se trebala vezati na vaše zvanje (što ste završili, koje edukacije imate).

Kratki pregled osobnih podataka i podataka za kontakt. Adresa stanovanja, broj telefona, elektronička adresa te vaše ime i prezime na različitim društvenim mrežama dobar su početak. Naravno, nećete navoditi osobni Instagram, već ćete spomenuti web stranicu na kojoj vam je portfolio ili vaš brend.

Nekoliko rečenica o vama. Prije no što krenete o obrazovanju i radnom mjestu, dobro je sažeti bit svog rada u nekoliko rečenica. Razmislite o tome što biste rekli nekome da imate minutu da se predstavite u prolazu. Ovo također može biti jako mali sažetak vaših vještina i titula.

Vaša edukacija. Krenite od srednje škole i fakulteta – osnovnu školu uključite samo ako smatrate da je potrebno, zbog lokalnosti posla. Spomenite koji program ili studij ste pohađali, koji rad je vaš diplomski rad, čime ste se bavili i jeste li završili s nekim specijalnim pohvalama. Prosjek i slične stvari zaista ne igraju neku ulogu, možete spomenuti samo nagrade.

Zaposlenje. Gdje ste dosad radili, kada i koliko? Spomenite koje su bile vaše odgovornosti na tom radnom mjestu te koje su vaše dosadašnje promocije.

Osobni radovi. Ako ste izbacili autorski program, knjigu ili nešto slično, svakako to spomenite. Čak i ako ste mali poduzetnik, dobro je pokazati da imate kreativnog duha.

Nekoliko rečenica o vama privatno. Kako biste se predstavili i van konteksta svog posla, možete u jednom ili dvije rečenice opisati tko ste, što volite i čime se najradije bavite. Često će vas netko cijeniti baš zbog nekog malog detalja.

Zaključak

Dobar životopis ne mora biti opsežan i kompliciran – prateći naše savjete možete bez problema napisati zavidno dobru prijavu za posao. Sretno!

Treba vam posao ili planirate pokrenuti vlastiti biznis? U suradnji s tvrtkom SV Media, donosimo jedinstvenu edukaciju!

va edukacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)