Trik pitanja na razgovoru za posao

trik-pitanja-na-razgovoru-za-posao-freelance-hrvatska

Nakon brojnih poslanih prijava, lickanja životopisa, tipkanja molbi i motivacijskih pisama pozvani ste na razgovor za posao. Čestitamo!
Poslije početne euforije shvaćate da je upravo to najveći test kojeg morate položiti kako biste došli do svog cilja – zaposlenja. Osim potrebnih znanja i kompetencija potrebno je i poznavati korake u plesu zvanom “intervju”. Donosimo vam popis trik pitanja na razgovoru za posao, kako biste bili spremni elegantno se dočekati na noge i pokazati poslodavcu da je za intervju potrebno dvoje.

Zašto ste otišli/odlazite sa starog posla?

Apsolutno svi odgovori na pitanja koja se dotiču vaših prijašnjih poslova moraju prikazati vas i vaše bivše poslodavce u pozitivnom svjetlu, bez iznimke. Vaše potencijalne nadređene ne zanimaju tračevi – ovo pitanje je test diskrecije i profesionalnosti, te vaše sposobnosti odgovaranja na škakljiva pitanja. Stoga, pripremite diplomatičan odgovor ili još bolje, u potpunosti se fokusirajte na novu tvrtku i prilike koje ona nudi za vaš profesionalni razvoj.

Predstavite se. / Recite mi nešto o sebi.

Cilj svakog intervjua je doznati u kolikoj mjeri određeni kandidat odgovara poziciji na koju se prijavljuje i kako će oplemeniti tvrtku svojim radom. Misija svakog kandidata je dobiti posao – i svi vaši odgovori bi trebali biti formirani s tim ciljem na umu. Vaša dob, bračni status, hobiji i slično su okolnosti vašeg života – poslodavce zanima kako diše vaša profesionalna strana.

Koje su vaše najveće vrline/mane?

Cilj ovog pitanja je procijeniti vaš nivo samosvjesnosti i introspekcije. Bitno je da vaše vrline i mane odgovaraju zahtjevima pozicije na koju se prijavljujete: s odgovarajućim vrlinama ćete lakše obavljati traženi posao, a dok neke mane mogu proći nezamijećene, druge mogu ozbiljno naštetiti vašoj učinkovitosti.

Nemojte kao svoju manu navesti perfekcionizam ili preveliku posvećenost poslu – s vremenom su te fraze postale izlizane, a i jako se lako pretvore u vrline, npr. niste perfekcionist već vodite računa o detaljima. Uostalom, poznavanje svojih mana je prednost – ne određuju nas one, već to kako se nosimo s njima. Ako pristupate poslu računajući sa svojim manjkavostima, bit ćete spremniji predvidjeti svoje propuste i sanirati ih prije nego što se ozbiljno odraze na vašu učinkovitost.

Nije sve u riječima…

Većina komunikacije se odvija bez riječi. Ulogu u ostavljanju dobrog dojma igraju vaša prezentacija, geste i mimika. Proučite dress code tvrtke i vodite se njime prilikom izbora odjeće za intervju – bolje je igrati na sigurno. Odjeća vam treba biti čista i ispeglana, a higijena na razini. Na intervjuu budite samopouzdani i pristupačni, ali ne i prekomjerno srdačni. Vaša cjelokupna pojava mora biti ugodna – cilj je ne projicirati ništa što bi u ispitivaču prouzrokovalo negativnu reakciju.

Jeste li ikada razmišljali o tome da budete freelancer ili poduzetnik?

Ovim pitanjem ispitivači procjenjuju kolike su šanse da napustite poziciju u njihovoj firmi i postanete im konkurencija. U ovo doba digitalnih nomada i ostalih trendova, reći kako nikada niste sanjarili o tome da budete sam svoj šef nije previše uvjerljivo, a i ne isključuje mogućnost da u budućnosti nećete razmatrati tu opciju. S druge strane, kratko i jasno “Ne, nikada.” bi moglo izgledati kao da vam nedostaje samoinicijative. U ovom je slučaju najbolje reći kako ste razmatrali tu opciju, ali kako vam više odgovara raditi u timu. Obavezno navedite razloge, odnosno prednosti rada u tvrtci.

Kako god bilo, vaše iskustvo freelance rada vam može samo pomoći u pronalasku stalnog zaposlenja. Odlična je prilika za izgradnju kvalitetnog životopisa ili portfolija; imate veću kontrolu nad vrstom projekata koje prihvaćate pa imate i veće šanse za prezentirati svoje talente onako kako želite. Osim toga, freelance pokazuje da ste proaktivni i da se ne bojite preuzeti inicijativu, kao i da imate zavidne komunikacijske i organizacijske vještine. Također je to često način za stjecanje iskustva i kontakata potrebnih za probijanje u željenoj branši – pojedine niše znaju biti nepristupačne i obavijene velom misterija sve dok si sami ne napravite mjesto u njima.

Poznavajući najčešća trik pitanja na razgovoru za posao sada možete biti puno spremniji za sve buduće poslovne izazove.

Piše: Ema Marača

Ako tražite posao, možda je nadolazeća edukacija prava stvar koja će vas istaknuti na tržištu rada!

va edukacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)