Zarada na internetu u 2023. godini: Najbolje ideje

zarada na internetu 2023

Zarada na internetu je posebno aktualizirana u 2023. godini kada se sve više javila potreba “rada od kuće”. To je jedan od razloga zašto smo odlučili pokrenuti oglasnik remote poslova kao što je Freelance Hrvatska.

Freelanceri su budućnost Hrvatske, a toga je svjesna i vlast koja je odlučila pokrenuti kampanju privlačenja digitalnih nomada na naše prostore. Međutim, digitalni “radnici” trebaju samo pristup internetu gdje postoji mnoštvo načina zarade.

Online zarada – najbolji načini u 2023. godini

Na ovom polju se situacija nije previše promijenila u posljednjih nekoliko godina. Web stranice su i dalje najbolja varijanta generiranja prihoda, a postoje i mnoge druge varijante.  Vlastiti blog ili bilo koji drugi oblik web stranice se može monetizirati, men in pantyhose tube.

Zarada od izrade web stranice ili bloga

  • Jeftino pokretanje uz malo ulaganja
  • Višestruke metode monetizacije
  • Pasivna zarada
  • Nije potrebno preveliko tehničko znanje

Web stranicu danas može pokrenuti svatko. Hosting, odnosno zakup servera je danas poprilično jeftin, a uz to vam preostaje registriranje dostupne domene.

*npr. freelance.com.hr je naziv naše domene.

Blogovi ili web stranice mogu donijeti prihode iz više izvora, a postoji više metoda monetizacije.

  1. Postavljanje oglasa – Google ili drugi sistemi
  2. Direktna prodaja oglasnog prostora – banneri
  3. Affiliate – zarada od provizije
  4. Sponzorirane objave

Oglasne mreže – najučestalija metoda monetizacije

Najpoznatiji servis za to jest Google AdSense. Uputstvo za postavljanje posebno koda je vrlo jednostavno, no potrebno je dobiti odobrenje od Googlea za vašu web stranicu koja treba biti kreirana prema već ustaljenim smjernicima i pravilima. Primjerice, ne dopušta se pornografski sadržaj, kockarnice ili pak kopirani sadržaj s drugih stranica. Vjerujte, Google je nemoguće prevariti. 

*Napomena: Poželjno je da prije apliciranja za AdSense barem kreirate desetak tekstova na vašem blogu.

Ukoliko stranica bude odobrena, tada možete sami postaviti Google-ove oglase na vašu stranicu, a postoji metoda “automatskih oglasa” pa možete uključiti i tu opciju u vrlo jednostavnom sučelju. Evo kako izgleda moderno sučelje gdje sustav bilježi klikove na oglase, ali i same posjete na vaš web. Zbog navedenoga je poželjno integriranje Google računa s Google Analytics servisom.

Postoje i ostale metode – native oglašavanje

Na tržištu Republike Hrvatske i generalno bivše države, postoje i mnoge druge mreže native oglašavanja koje omogućuju monetizaciju i razmjenu sadržaja s drugim stranicama, što je također dobra i poželjna metoda za privlačenje novih korisnika na vaš blog. Dobar primjer koji recimo koriste skoro svi news portali u Hrvatskoj jest Midas Network.

Postoje još druge varijante kao što su Ezoic, Lupon Media, MonadPlug, Mediavine i ostali koji se po principu i ne razlikuju previše. Prema riječima mnogih kolega iz IT industrije, mnogi preporučuju Ezoic pa se u tome možete okušati!

Direktna prodaja i affiliate

Direktna prodaja je jako teška pošto su tržište zauzele agencije za zakup (media buying) pa je teško doći do klijenata na tom polju pošto se gleda isključiva velika posjećenost web stranice/portala. Teško je konkurirati velikim hrvatskim medijima, osim ako se bavite nekom lokalnom tematikom pa na temelju osobnog pristupa ili poznanstava možete doći do prodaje oglasnog prostora.

Slično vrijedi i za sponzorirane objave pa su se mnogi u proteklih par godina okrenuli affiliate zaradi.

Affiliate marketing podrazumijeva zaradu na sljedeći način. Vi na vašoj stranici postavite link ili banner koji vodi na neku drugu stranicu koja se obično odnosi na prodaju stvari ili dobra. Ukoliko taj klik odvede do kupnje proizvoda, vama ide postotak, provizija od zarade.

Najbolji servis, prije rečeno najpopularniji je Amazon Affiliate Associates. No, ni on nije kao što je nekad bio pošto se mnogi webmajstori žale kako su provizije umanjene zbog COVID pandemije.

Opcija napretek, a najbolje se uči na praksi

Savjet iz našeg iskustva je definitivno da se okušate u nekom manjem projektu s malim ulaganjem kako bi otkrili izazove ovakvog tipa posla. Tek se na praksi najbolje mogu naučiti svi trikovi, ali također treba biti svjestan da je potrebno dosta strpljenja i vremena da bi se ovaj oblik zarade isplatio, a SEO optimizacija je ipak dugoročna igra.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)