Pokreni posao: Što se isplati otvoriti u Hrvatskoj?

što se isplati otvoriti u hrvatskoj

Hrvatska možda nije na samom vrhu popisa najbogatijih i najrazvijenijih europskih država, no to nipošto ne znači da ne pruža izuzetne prilike za pokretanje vlastitog posla. U ovome članku ćemo istražiti što se isplati otvoriti u Hrvatskoj.

Kako pokrenuti unosan posao?

Odgovor na to pitanje ovisi o mnogim čimbenicima. Prvi korak je temeljito proučiti tržište u Hrvatskoj i identificirati trenutno popularne i profitabilne djelatnosti. Nakon što obavite to istraživanje, vrijeme je za razmišljanje o vlastitim vještinama i mogućnostima. Važno je odabrati posao koji vas inspirira i u kojem ćete uživati, jer samo tada će šanse za uspjeh biti veće.

Kako biste uštedjeli vrijeme na istraživanju, nudimo vam smjernice o tome što se isplati razmotriti kao potencijalni poduzetnik u Hrvatskoj:

Zanatske djelatnosti

Na vrhu naše liste ističemo zanatske djelatnosti. Zamislite koliko puta ste tražili majstora za popravak kućanskih uređaja i niste ga uspjeli pronaći? Nažalost, sve je manje ljudi koji se odlučuju za ovu vrstu zanimanja, otvarajući velik prostor za rast i priliku za dobru zaradu. Kao vlasnik vlastitog obrta, možete postati svoj šef, definirati radno vrijeme i lokaciju pružanja usluga.

Unutar zanatskih djelatnosti postoji širok spektar područja kojima se možete baviti, a svaka od njih donosi vlastite prednosti. Evo nekoliko primjera zanatskih djelatnosti i razloga zašto su dobra zanimanja:

 • Električar: Električari se bave instalacijom, održavanjem i popravkom električnih sustava. Ovo je iznimno važno zanimanje jer električna energija je temeljna za naš suvremeni način života. Električari imaju stabilan tok posla i često su traženi.
 • Vodoinstalater: Vodoinstalateri se bave instalacijom i popravkom vodovodnih i kanalizacijskih sustava. Zbog česte potrebe za takvim uslugama, ovo zanimanje pruža redovit posao i priliku za samozapošljavanje.
 • Stolari: Stolari izrađuju i popravljaju drvene proizvode kao što su namještaj, vrata, prozori i ostali elementi. Ručna vještina stolara uvijek je cijenjena, a pruža kreativnu satisfakciju.
 • Auto-mehaničar: Auto-mehaničari se bave popravkom i održavanjem vozila. S obzirom na broj vozila na cestama, auto-mehaničari imaju kontinuiranu potražnju za svojim uslugama.
 • Frizer i brijač: Briga o izgledu i osobnom stilu je važna, što čini frizere i brijače traženima. Ovo zanimanje omogućava kreativnost i priliku za izgradnju vjerne klijentele.
 • Pekar i slastičar: Proizvodnja svježeg kruha, peciva i slastica uvijek će imati svoje mjesto u tržištu. Ovo je zanimanje koje omogućava izražavanje kreativnosti i proizvodnju ukusnih proizvoda.

Posao preko interneta

Neizostavna stavka na listi svakako je i posao preko interneta. Ovaj pojam obuhvaća širok spektar usluga koje možemo nuditi, a mi ćemo navesti neke od njih. Prednost ovoga zanimanja je fleksibilnost, lak pronalazak novih klijenata i razne mogućnosti koje digitalni svijet nudi.

Ovo je lista poslova koje možete obavljati preko interneta:

 • Web Development (Razvoj web stranica): Web developeri su visoko traženi jer sve više tvrtki i pojedinaca treba web stranice. Izrada i održavanje web stranica može biti dobro plaćen posao.
 • Programiranje i Razvoj Softvera: Programeri i softverski inženjeri su uvijek u potrazi. Ovo zanimanje nudi mogućnost za rad na raznim projektima, uključujući razvoj mobilnih aplikacija, web aplikacija i softverskih rješenja.
 • Digitalni Marketing: Specijalisti za digitalni marketing bave se promocijom proizvoda i usluga putem interneta. Ovo uključuje SEO (optimizacija za tražilice), PPC oglašavanje, društvene mreže i druge online marketinške tehnike.
 • Freelance Pisanje i Copywriting: Pisac s dobrim vještinama pisanja može raditi freelance i pružati usluge kao copywriter, novinar, bloger ili tehnički pisac.
 • Grafički Dizajn: Grafički dizajneri stvaraju vizualne identitete za tvrtke, web stranice, oglase i druge medije. Kvalitetan grafički dizajn je ključ uspjeha u online svijetu.
 • Virtualni Asistenti: Virtualni asistenti pružaju administrativnu podršku i upravljaju zadacima kao što su e-pošta, planiranje sastanaka, vođenje evidencija i druge administrativne funkcije.
 • Video Produkcija i Montaža: Ako imate vještine u snimanju i montaži video sadržaja, možete raditi kao freelance videograf ili video editor.
 • Online Nastava i Edukacija: Sa sve većom potrebom za online edukacijom, nastavnici i edukatori mogu ponuditi online tečajeve i mentorstvo.
 • E-trgovina: Pokretanje vlastite online trgovine ili prodaja proizvoda putem platformi kao što su eBay, Etsy i Amazon može biti isplativo.
 • IT Konzultacije: Ako imate stručnost u informacijskoj tehnologiji, možete pružati konzultantske usluge tvrtkama ili pojedincima.


Moglo bi vas zanimati: 5 primjera kako zaraditi na Instagramu.

Rad u turizmu

Hrvatska, kao popularna turistička destinacija, nudi fantastične prilike za “obične ljude” da se uključe u uspješan turistički sektor. Ovdje su neka od zanimanja kojima se možete baviti u Hrvatskoj kako biste iskoristili ovu priliku:

 • Iznajmljivanje smještaja: Otvorite vrata svog doma za putnike i omogućite im jedinstveno iskustvo boravka u Hrvatskoj. Na platformama poput Airbnb, Booking.com i Apartmanija.hr, možete oglašavati svoj smještaj, – bilo da se radi o udobnoj obiteljskoj kući, rustikalnom apartmanu ili luksuznoj vili s prekrasnim pogledom na more. Kroz gostoprimstvo, možete stvarati nezaboravne trenutke za svoje goste, dijeleći s njima lokalne tajne i čari vašeg kraja.
 • Kafići i restorani: Hrvatska je poznata po svojoj bogatoj gastronomskoj ponudi, a otvaranje vlastitog kafića ili restorana može biti strastveno putovanje koje će zadovoljiti sva osjetila. Pružite lokalnim i turističkim gostima nezaboravno iskustvo kušanja autentičnih hrvatskih jela i vina u atmosferi koja odiše tradicijom i gostoljubivošću. 
 • Turističke ture i vodiči: Kao lokalni vodič, imate priliku pokazati putnicima najbolje od Hrvatske. Organizirajte ture koje će istražiti znamenitosti, od povijesnih gradova do prekrasnih nacionalnih parkova, te im približite jedinstvenu priču ovog fascinantnog kraja. Vaša strast prema vodstvu i dijeljenju znanja može stvoriti nezaboravna putovanja za svakog gosta.
 • Prodaja suvenira: Hrvatska je prepuna bogate kulturne i prirodne baštine, a trgovina suvenirima omogućuje vam da podijelite tu baštinu s posjetiteljima. Rukotvorine, tradicionalni nakit, keramika, ili proizvodi od lavande – sve to predstavlja dio Hrvatske. Otvorite trgovinu suvenirima i omogućite gostima da ponesu sa sobom komadić Hrvatske, a vi pružite autentične proizvode koji će biti draga uspomena na njihov boravak.
 • Sport i rekreacija: Ako volite sportske aktivnosti i rekreaciju, Hrvatska nudi obilje prilika za uspješan posao. Ponudite razne sportske i rekreacijske aktivnosti poput ronjenja, vožnje biciklom, vođenja sportskih turnira i drugih zabavnih iskustava. Otvorite vrata ljubiteljima aktivnog odmora i pomozite im da istraže prirodne ljepote Hrvatske na aktivan i zabavan način. 
 • Poljoprivreda i ekološka proizvodnja: Poljoprivreda i ekološka proizvodnja, osobito uzgoj i prodaja domaćih proizvoda poput vina, maslinovog ulja i drugih mediteranskih delicija, doživljavaju procvat u Hrvatskoj. Posljednjih godina, turisti sve više cijene autentične domaće proizvode, tražeći okuse i mirise Mediterana. To stvara značajnu priliku za one koji žele uložiti u agro-turizam i promovirati bogatstvo domaćih delicija koje Hrvatska ima ponuditi. 

Osobni trener

Osobni treneri su postali iznimno važna karika u održavanju tjelesnog zdravlja i postizanju fitness ciljeva u suvremenom, ubrzanom svijetu. Živimo u dobu gdje su gusti rasporedi i sveprisutni stresovi česti pratitelji naše svakodnevice, pa je često izazovno posvetiti dovoljno vremena i energije brizi o tjelesnoj kondiciji. U takvom okruženju, osobni treneri igraju ključnu ulogu pružajući stručnu podršku i motivaciju kako bi pojedincima pomogli ostvariti svoje fitness ciljeve.

Što osobne trenere čini neizostavnim dijelom modernog načina vježbanja?

Njihova stručnost i personalizirani pristup čine razliku. Individualno prilagođeni treninzi uzimaju u obzir specifične potrebe i ciljeve svakog pojedinca. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni sportaš, osobni trener osmišljava program vježbanja koji će vam pomoći postići najbolje rezultate uz minimalni stres i rizik od ozljeda.

Osim toga, Hrvatska se ponosi svojim sportskim uspjesima u različitim disciplinama. Od nogometa do tenisa, rukometa, plivanja i mnogih drugih sportova, zemlja ima bogatu sportsku tradiciju. Ova sportska strast i uspjesi stvaraju potrebu za osobnim trenerima, posebice u profesionalnom sportu. Osobni treneri igraju ključnu ulogu u podršci talentiranim sportašima, pomažući im da postignu izvanredne sportske rezultate, izoštre svoje vještine i ostanu na vrhuncu sportske izvedbe.

Planiranje događaja

Još jedno zanimanje koje je proizašlo iz manjka vremena koje pojedinci imaju je planiranje događaja. Primjećujemo koliko vremena i truda treba uložiti u organizaciju događaja kao što su vjenčanja, proslave, konferencije i svečanosti. Istovremeno, svjesni smo i troškova koji prate takve manifestacije. Stoga, uloga profesionalnih planera događaja postaje neizostavna kako bi se olakšalo i unaprijedilo iskustvo planiranja i organizacije događaja.

Planiranje događaja, kao specijalizirana usluga, obuhvaća širok spektar manifestacija. Vjenčanja su svakako jedan od najpoznatijih i najzahtjevnijih događaja koji zahtijevaju pomno planiranje, od odabira lokacije, dekoracije, do glazbe i cateringa. Međutim, planeri događaja također se bave organizacijom rođendana, proslava, korporativnih sastanaka i konferencija. Uz to, tu su i sportske manifestacije, modne revije, kulturni događaji i humanitarne akcije. Bez obzira na vrstu događaja, planeri su tu kako bi se pobrinuli za sve detalje, prateći viziju klijenta i osiguravajući da sve prođe bez poteškoća.

Zašto je ovo zanimanje vrijedno pažnje?

Osim što olakšava stres i vrijeme koji ulazi u organizaciju događaja, planeri događaja donose kreativnost i stručnost u proces. Njihovo poznavanje industrije i mreža kontakata pomažu u ostvarivanju jedinstvenih i nezaboravnih događaja. Također, klijenti često cijene njihovu sposobnost upravljanja budžetom i pronalaska ekonomičnih rješenja. Konačno, planeri događaja omogućavaju klijentima da uživaju u svojim događajima bez stresa, znajući da su svi detalji pod kontrolom.

Zaključak

Na temu “Što se isplati otvoriti u Hrvatskoj,” naš članak nudi raznolike poslovne mogućnosti za buduće poduzetnike. Oslanjajući se na bogatu kulturnu i prirodnu baštinu zemlje, istražili smo sektore poput zanatskih djelatnosti, poslova preko interneta te usluga planiranja događaja.

Hrvatska pruža inspiraciju i potencijal za raznolike poduzetničke avanture, a na vama je da istražite, planirate i ostvarite svoje poslovne ambicije.

Knjigovodstvo za obrtnike paušaliste – i vođenje administracije

Pokrenuli ste posao, ali ne znate koja su vam prava i obveze. Kako pravilo voditi papirologiju, slati obrasce kroz ePoreznu?

U suradnji s SV Media ostvarite popust na financijske usluge (već od €70/mjesečno) za administrativne usluge.

Javite se na kontakt email:
info@svmedia.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)