Rastuće zanimanje u Hrvatskoj: Virtualni asistenti sve traženiji i na domaćem tržištu

posao-od-kuce-freelance-com-hr-burza

Virtualni asistent je sve popularnije zanimanje. U post Covid eri ovaj oblik zanimanja je sve traženiji i na domaćem tržištu, iako su pretežno virtualni asistenti zastupljeniji na američkom ili britanskom tržištu. U Hrvatskoj je stoga posljednjih godina znatno porastao broj “remote stručnjaka” koji nude ovakav tip usluge u vidu udaljene suradnje. Činjenica o porastu ponude ogleda se i u povećanom broju otvorenih poslovnih subjekata, primarno obrta koji obavljaju srodne djelatnosti.

Kako virtualni asistenti pomažu klijentu?

Mnogi se pitaju što dobivaju angažmanom virtualnog asistenta?

Ušteda! Vremena, ali i novca. U slučaju da je poduzetnik u situaciji limitiranog budžeta te ne može osigurati sredstava za zapošljavanje novog djelatnika, tada može angažirati virtualnog asistenta u skladu sa svojim budžetom i mogućnostima. Suradnja može varirati na bazi dva do tri sata dnevno, ili pak više po potrebi, odnosno projektu na kojem se radi.

Ovakvim angažmanom poduzetnik dobiva i “all around” experta koji je upoznat s mnogim aspektima poslovanja, npr. administracija, financije, projektni menadžment, analiza podataka, društvene mreže ili generalno virtualna asistencija. Generalna virtualna asistencija obuhvaća širok spektar zadataka i funkcija koje mogu biti obavljene od strane virtualnih asistenata, koji klijentima pomažu u različitim područjima, kao što su organizacija vremena, pretraživanje informacija, komunikacija s drugim korisnicima, analiza podataka, automatizacija procesa i još mnogo toga.


Kako virtualni asistenti mogu doći do klijenata i suradnji?

Klijente se može pronaći putem društvenih mreža kao što je LinkedIn. Također je dobra solucija kreiranje vlastite web stranice koja će poslužiti kao svojevrsni branding. Postoje i razne freelance platforme kao što su Fiverr ili pak UpWork.

Kako pronaći remote posao i započeti s karijerom ovakvog tipa?

To ne mora nužno biti virtualna asistencija jer usvajanjem sličnih znanja i primjerice tečaja kojeg SV Media nudi možete postati project manager, data analyst, account executive ili pak executive assistant za neku od stranih tvrtki. A s vremenom možete i brendirati svoj proizvod na domaćem tržištu“. – kaže Ivana Matić, Project manager tvrtke SV Media.

“U sklopu naše edukacije pomažemo polaznicima oko pisanja životopisa i motivacijskog pisma te ih učimo sve tech alate (Trello, Monday.com, Google Workspace, WordPress, Canva, Search Console i dr.) koji su definitivno must have ako želite započeti ovakvu karijeru i startati s kucanjem na vrata remote poslova” – zaključuje Ivana.

Više o edukaciji za remote posao i virtualnu asistenciju na linku.


Veliki porast ponude virtualnih asistenata dovoljno pokazuje i popunjenost termina edukacije koja u tijeku ima novi krug prijava za 1na1 edukacije. Lockdown i problemi oko Covida su iza nas, ali iz svega toga je proizašla jedna pozitivna strana s novim rastućim zanimanjem!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)