Posao od kuće: Freelancing u Hrvatskoj sve popularniji!

posao-od-kuce-freelance-com-hr-burza

Posao od kuće postao je goruća tema u 2020. godini, a izgleda da će ostati i dalje. No, iako ogroman dio svijeta radi od kuće već više od godinu dana, u Hrvatskoj još uvijek ne postoji zakon koji bi regulirao takav rad, a Vlada je njegovo donošenje najavila tek za iduću godinu. Ovo ipak vrijedi samo za one koji su sa svojim poslodavcima sklopili ugovor o radu, te obavljaju takozvani nesamostalni rad. Ako ste pak zainteresirani za samostalan rad, odnosno onaj u kojem sami zapošljavate sebe, postoje dvije opcije kako to možete postići, a ovdje spada i rastući broj freelancera.

Freelancing u Hrvatskoj

U Hrvatskoj freelanceri koji obavljaju posao od kuće unutar zakonskog okvira mogu poslovati preko vlastitog paušalnog obrta ili firme. Koji od njih odabrati? Ovo uglavnom ovisi o tome koliko želite freelanceati. Ako imate stalni posao koji želite nastaviti raditi a pritom odrađivati projekte sa strane u samostalnom angažmanu, onda je za vas bolji izbor paušalni obrt. Ovo je mnogo jednostavnija opcija s obzirom na to da nema fiskalizacije, svoje usluge naplaćujete preko transakcijskog računa, a knjigovodstvo se svodi samo na praćenje knjiga prometa. Odlična stvar je što sve možete napraviti bez napuštanja svog kućnog ureda, preko sustava e-građani.

Za sve koji žele ostvariti isključivo freelance karijeru na duge staze, bolji bi odabir mogao biti otvaranje firme (d.o.o.). Tada se ulazi u sustav poreza na dohodak koji je varijabilni ali na veće iznose ispada manji nego što je porez na dobit u slučaju paušalnog obrta. Još je jedna razlika što kod otvaranja firme trebate platiti troškove javnog bilježnika, odvjetnika i naknadu za trgovački sud, a trebat će vam i određeni temeljni kapital. Ovdje su davanja koja ste si obavezni isplaćivati nešto manja, no određena je i minimalna plaća koju ste također dužni isporučiti svaki mjesec.

Digitalni nomad – tražena roba

Iako zakonski svoje poslovanje morate prijaviti u određenoj državi, danas freelancere ne drži niti jedno mjesto, oni imaju slobodu biti globalne skitnice. Mnogi svjetski freelanceri objeručke su prihvatili takav nomadski život, a malo osoba nije čulo za sve popularniji pojam ‘digitalnih nomada’. Njihovi su uredi brojni kafići i hotelske ili hostelske sobe, a jedini uvjet je da imaju pristup internetu. Digitalni su nomadi postali toliko popularni da su postali ciljana skupina turističkih zajednica. Tako se za njih grade hoteli i hosteli, kafići i ugostiteljski objekti targetiraju ih u svojim oglasima, a mnogi se s pravom pitaju je li to budućnost poslovanja?

I zaista, freelanceri već sada preuzimaju svjetska tržišta. Najviše ih radi u SAD-u gdje se prema posljednjim anketama čak 59 milijuna ljudi klasificiralo kao freelanceri u 2020. godini, što je otprilike 36% populacije. Od tog broja, njih čak 56 milijuna obavlja posao od kuće, a poprilično je popularna Amazon affiliate zarada. U prvih top 5 zemalja po ponudi freelance poslova spadaju SAD, UK, Brazil, Pakistan i Ukrajina. Slijede Filipini, Indija, Bangladeš, Rusija te Srbija. I to je jedna od ljepota ovog posla. Ovdje posao od kuće možete obavljati gdje god želite da to bude.

Piše: Leona Barić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)