7 najčešćih pitanja za intervju i najbolji odgovori na njih

pitanja za intervju

Vjerujem kako smo svi barem jednom bili suočeni s izazovom pripreme za značajan intervju koji se nalazi pred nama. Ako trenutno pristupate takvoj pripremi i osjećate se nesigurno glede početka, ne brinite. U nastavku vam donosimo pregled najčešćih pitanja za intervju i najbolje moguće odgovore na ta ista pitanja.

1. Recite mi nešto o sebi.

Jedno od najučestalijih pitanja koje poslodavci obično postavljaju na početku razgovora jest: “Molim vas, predstavite se.” Iako su već upoznati s vašim životopisom, poslodavce zanima način na koji ćete se predstaviti kao idealan kandidat za oglašeno radno mjesto. Žele čuti o vašem iskustvu i relevantnim zadacima koje ste obavljali na prethodnim pozicijama, kao i zašto ste se odlučili prijaviti za njihovu tvrtku.

Naglasak treba staviti na svoju strast za učenjem i suradnjom u timu, istaknuvši svoju spremnost za doprinos organizaciji. Važno je iznijeti konkretne primjere i iskustva koja se poklapaju sa zahtjevima oglasa na koji ste se prijavili. Tako, možete demonstrirati svoju želju i motivaciju za pridruživanje njihovom timu.

Primjer odgovora:

“Zovem se Lea i željela bih vam ispričati malo više o sebi. Tijekom proteklih pet godina, imala sam privilegiju raditi kao virtualni asistent za nekoliko klijenata, uključujući i jednu tehnološku startup tvrtku. U toj tvrtki, moj glavni zadatak bio je upravljanje njihovim rasporedima, organizacija putovanja za tim, i komunikacija s partnerima. Također sam bila odgovorna za istraživanje i analizu tržišta kako bismo bolje razumjeli našu ciljanu publiku i konkurenciju.

Odlučila sam se prijaviti za poziciju virtualnog asistenta u vašoj tvrtki jer sam uvjerena da bih svojim iskustvom i vještinama mogla biti vrijedan dodatak vašem timu. Vaša tvrtka se izdvaja po svojoj inovaciji i predanosti kvaliteti, a to su vrijednosti koje dijelim.

Svojim iskustvom sam naučila kako brzo prilagoditi se promjenama i raditi u dinamičnom okruženju. Također sam uvijek bila otvorena za učenje novih vještina i tehnologija kako bih obavljala svoj posao što bolje. Želim biti dio tima koji doprinosi postizanju ciljeva i donošenju pozitivnih promjena, i vjerujem da bih se uklapanjem u vašu tvrtku mogla ostvariti i kao profesionalac i kao osoba.”

2. Opišite mi odgovornosti koje ste imali i zadatke koje ste obavljali na posljednjoj poziciji.

Odgovaranje na ovo pitanje je odličan način za istaknuti svoje kompetencije i relevantno iskustvo. Ovo pitanje je čest izbor poslodavaca jer im omogućuje bolje razumijevanje vaših sposobnosti i doprinosa na prethodnom radnom mjestu.

Vaš odgovor na ovo pitanje trebao bi istaknuti sljedeće aspekte:

  • Odgovornosti: Navedite glavne odgovornosti koje ste imali na prethodnoj poziciji. To će pokazati da razumijete svoju ulogu i njen značaj.
  • Zadatke: Detaljno opišite zadatke koje ste obavljali. Koristite konkretni jezik i primjere kako biste ilustrirali vašu svakodnevnu aktivnost.
  • Postignuća: Naglasite svoja postignuća na toj poziciji. To može uključivati uspješno dovršene projekte, povećanje produktivnosti ili uvođenje novih inicijativa.
  • Relevantnost za trenutni posao: Povežite vaša iskustva i postignuća s pozicijom za koju se prijavljujete. Objasnite kako će vaše prethodno iskustvo doprinijeti vašoj sposobnosti da uspješno obavljate nove odgovornosti.

Pravilno strukturiran odgovor na ovo pitanje pomoći će poslodavcu da bolje razumije vašu kvalifikaciju i doprinos koji možete donijeti njihovoj organizaciji.

Primjer odgovora:

“Na mojoj prethodnoj poziciji kao virtualni asistent, imala sam mnogo odgovornosti i zadataka koji su me izazivali i omogućili da razvijem svoje vještine. Evo nekoliko primjera zadataka i dostignuća:

  • Upravljanje Rasporedima: Organizirala sam i održavala raspored za tim članova, uključujući menadžera i izvršnog direktora. Uspješno sam usklađivala sastanke i obaveze kako bi se povećala produktivnost i učinkovitost.
  • Organizacija Putovanja: Bila sam odgovorna za planiranje i organizaciju putovanja za tim članove, uključujući rezervacije letova, hotela i transporta. Uštedjela sam znatno vrijeme i resurse tvrtke pronalazeći povoljne opcije bez narušavanja kvalitete.
  • Komunikacija s Partnerima: Redovito sam komunicirala s poslovnim partnerima i klijentima putem e-pošte i telefona. Brzo i učinkovito sam odgovarala na njihove upite i osiguravala da su svi zahtjevi zadovoljeni.
  • Smanjenje Troškova Putovanja: Analizirala sam troškove putovanja i pronašla načine za smanjenje nepotrebne potrošnje, čime smo ostvarili uštede od 15% u budžetu za putovanja.

Ove su odgovornosti i dostignuća bili ključni elementi mojeg prethodnog posla. Radila sam predano kako bih ispunila očekivanja i doprinijela uspjehu tvrtke. Vjerujem da bih svoje vještine i iskustvo mogla uspješno primijeniti u vašoj organizaciji i doprinijeti ostvarivanju postavljenih ciljeva.”

3. Koja je vaša najveća mana?

Ovo pitanje za mnoge od nas može predstavljati izazov, jer nitko od nas ne voli naglašavati svoje nedostatke. No, važno je razumjeti da poslodavci traže iskrenost i samosvijest u odgovoru. Nitko nije besprijekoran, i sposobnost prepoznavanja svojih mana i želja za poboljšanjem često se cijeni više nego pokušaj da se predstavimo kao savršeni.

Prilikom odgovaranja na ovo pitanje, možete naglasiti svoju sklonost ka samopoboljšanju.

Primjer odgovora:

“Kada je riječ o mojim osobinama, vjerujem da je važno biti iskren i otvoren. Kao virtualni asistent, često sam radila samostalno i bila odgovorna za upravljanje mnogim zadacima. Moja najveća mana, koju sam prepoznala tijekom godina rada, jest ta da ponekad mogu postati previše fokusirana na detalje. Volim biti temeljita i osigurati da svaki zadatak bude savršeno obavljen.

Međutim, učim kako balansirati ovu osobinu s potrebom za efikasnošću i brzinom, posebno u okruženju gdje se brzi odgovori i dinamičnost cijene. 

Aktivno radim na razvoju svojih vještina upravljanja vremenom i prioritetima kako bih postigla optimalan balans između temeljitosti i produktivnosti. Vjerujem da je ovo važan korak u mojem osobnom i profesionalnom razvoju.”

SV Media u sklopu svojih edukacija za posao od kuće nudi i mogućnost savjetovanja tijekom procesa potrage za poslom, kao i pomoć pri pripremi za intervju.

4. Što smatrate svojim najvećim uspjehom i/ili postignućem?

Kao odgovor na ovo pitanje možete odabrati jednu stvar kojom se ponosite, a koja bi se mogla svidjeti vašem potencijalnom poslodavcu. Može biti riječ o nečemu vezanom za posao koji ste obavljali, ili čak o nečemu izvan vašega posla. Dakle, bitno je poslodavcu predstaviti vašu kvalitetu i motivaciju.

Primjer odgovora:

“Moj najveći uspjeh u osobnom životu bila je uspješna realizacija mog vlastitog romana, usprkos svakodnevnim poslovnim obavezama i izazovima. Pisanje knjige uvijek je bila moja strast, ali s vremenom je postajalo teže uskladiti to s poslom.

Ipak, odlučila sam postaviti si cilj i usmjerenost kako bih ostvarila tu ambiciju. Organizirala sam svoje vrijeme bolje, ostavljajući si posebne sate za pisanje, čak i nakon napornih radnih dana. Bila sam uporna i nisam se zaustavljala ni kad sam naišla na prepreke.

Nakon nekoliko mjeseci posvećenog rada, uspjela sam dovršiti svoj roman i čak ga objaviti. To je bio izuzetno zadovoljavajući trenutak jer sam uspjela ostvariti svoju strast i ambiciju usprkos izazovima koje donosi svakodnevni poslovni život.”

5. Opišite problem s kojim ste se susreli na prošlom radnom mjestu i kako ste ga riješili.

Kada vas poslodavac upita o problemu koji ste rješavali na prethodnom radnom mjestu, naglasite izazov, rješenje koje ste ponudili te pozitivne rezultate koje ste postigli. Ovo pitanje pruža priliku da pokažete svoju sposobnost prepoznavanja problema i kreativnog razmišljanja.

Primjer odgovora:

“Na jednom od prethodnih poslova, dogodila se situacija u kojoj sam nehotice poslala pogrešan e-mail klijentu. Odmah nakon što sam primijetila tu grešku, kontaktirala sam klijenta i ispričala se zbog nesporazuma. Također sam odmah poslala ispravnu verziju e-maila i ponudila dodatnu podršku ili kompenzaciju ako je bilo potrebno. Na ovaj način sam pokazala svoju brigu o kvaliteti usluge i spremnost na brzu reakciju kako bih ispravila svoju grešku.”

Moglo bi vas zanimati: Najbolji tečajevi za nezaposlene.

6. Gdje se vidite za 5, 10 ili 20 godina?

Ovo pitanje često možemo čuti od poslodavaca u sklopu pitanja za intervju. Iako ne znamo gdje se vidimo ni u skorijoj budućnosti, a ne za 10 ili 20 godina, možemo dati zanimljiv odgovor. U odgovoru trebamo pokazati svoju motivaciju i želju za učenjem i napredovanjem.

Primjer odgovora:

“Za pet godina, nadam se da ću se još više razviti u svojoj trenutnoj poziciji i postati stručnjak u svojoj oblasti. Želim preuzeti veće odgovornosti i doprinositi rastu i uspjehu organizacije.

U narednih 10 godina, planiram pokrenuti svoj vlastiti posao i ostvariti svoje poduzetničke ambicije. Želim izgraditi vlastiti brend i doprinijeti zajednici svojim proizvodima ili uslugama.

Što se tiče 20 godina unaprijed, svijet je pun nevjerojatnih mogućnosti. Želim iskoristiti svoje iskustvo, znanje i resurse kako bih doprinio stvaranju pozitivnih promjena u društvu i svijetu u cjelini. Vjerujem u kontinuirani rast i razvoj, i radujem se svim izazovima i prilikama koje će budućnost donijeti.”

7. Zašto trebamo zaposliti baš vas?

Na ovo pitanje trebate dati odgovor koji će pokazati vašu motivaciju i hrabrost da se predstavite kao idealna osoba za ovu poziciju. S obzirom na to da ste vjerojatno već dali odgovor na pitanje o vlastitom predstavljanju, ovdje u kratkim crtama navedite zašto ste vi idealna osoba za određenu poziciju.

Primjer odgovora:

“Imam čvrsto razumijevanje i iskustvo u korištenju svih alata i tehnologija navedenih u oglasu. Na svojoj prethodnoj poziciji, uspješno sam upotrebljavala slične alate kako bih ostvarila značajne rezultate. Na primjer, implementirala sam digitalnu marketinšku strategiju koristeći SEO, društvene medije i e-mail marketing, što je rezultiralo povećanjem prometa na web stranici za 30% u roku od šest mjeseci.

Moj rad na prethodnoj poziciji također je uključivao timsku suradnju i koordinaciju, što je rezultiralo poboljšanjem internih procesa i boljom komunikacijom unutar tima. Ovo iskustvo potvrđuje moju spremnost da izađem iz zone komfora kako bih se uhvatila u koštac s novim izazovima.

Moja predanost učenju i kontinuiranom razvoju, zajedno s dokazanim postignućima, čine me idealnim kandidatom za ovu poziciju.”


Priprema za intervju može biti izazovna, ali pravilni odgovori na najčešća pitanja za intervju mogu vam pomoći da se osjećate sigurnije i bolje predstavite kao idealan kandidat za poziciju. Iskrenost, motivacija za učenjem i razvojem, te sposobnost rješavanja problema ključni su elementi uspješnih odgovora na intervjuu.


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)