Poticaji za zapošljavanje u 2024

poticaji-za-zaposljavanje-u-2024-hzz-freelance

S početkom godine se otvaraju nove mogućnosti, pa tako i novi poticaji za zapošljavanje. U 2024. godini, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s provođenjem mjera poticanja zapošljavanja, s posebnim naglaskom na skupine koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Ove mjere su ključne za smanjenje nezaposlenosti i poticanje gospodarskog rasta. U slučaju da želite pokrenuti vlastiti posao, ili pak iz “freelance” mode-a prijeći na oblik poduzetništva, tada je moguće iskoristiti sljedeće mogućnosti. Hrvatski Zavod za zapošljavanje je objavio plan za potpore za samozapošljavanje i zapošljavanje u 2024. godini! Evo što možete očekivati:

Cilj Mjere za Poticanje Zapošljavanja

Glavni cilj ovih mjera je potaknuti zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju, uključujući i osobe s invaliditetom, kroz financijsku podršku poslodavcima. Ovo sufinanciranje omogućava poslodavcima da lakše nose s troškovima zapošljavanja i time otvaraju nova radna mjesta.

Trajanje i Ciljane Skupine Mjera

Mjere su različite ovisno o ciljanoj skupini. Za prvu skupinu trajanje mjere je 12 mjeseci, dok za druge dvije skupine traje do 24 mjeseca. Ciljane skupine uključuju mlade, starije od 50 godina, osobe bez srednjoškolskog obrazovanja i osobe s invaliditetom.

Visina i Način Isplate Subvencije

Subvencija se određuje na temelju obrazovanja zaposlene osobe i mogućnosti korištenja porezne olakšice. Iznosi subvencija mogu se prilagoditi tijekom vremena.

Kriteriji za Poslodavce

Da bi poslodavci bili prihvatljivi za poticaje, moraju zadovoljiti određene uvjete. To uključuje trajanje poslovanja i broj zaposlenih.

Prihvatljivi Troškovi i Obveze Poslodavaca

Pokriveni su troškovi plaće za puno radno vrijeme u trajanju od 12 ili 24 mjeseca. Poslodavci imaju obvezu održavanja broja zaposlenih na određenoj razini.

Isplata Sredstava i Sigurnosne Mjere

Isplata potpora ovisi o trajanju ugovora, a sredstva se isplaćuju u određenim intervalima. Postoje i sigurnosne mjere poput bjanko zadužnica.

Proces Prijave i Dokumentacija

Za prijavu na mjere potrebno je ispuniti dokumentaciju putem online aplikacije na web stranici mjere.hr.

Napomene i Dodatne Informacije

Važno je napomenuti da su svi uvjeti i postupci jasno definirani u ugovoru o dodjeli potpore.

Zaključak

Ove mjere su od iznimne važnosti za hrvatsko gospodarstvo, jer omogućavaju zapošljavanje skupina koje su inače teže zapošljive. Time se ne samo smanjuje nezaposlenost, već se i potiče inkluzivniji radni ambijent.

Prilika za suradnju

Želite u svijet poduzetništva, a treba vam savjetovanje iz financija, poslovnih operacija ili pak dugoročnija suradnja kroz virtualnu asistenciju? Javite se kontaktom na info@svmedia.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)