Neoporezivi primici u 2024. Sve što može poslodavac isplatiti bez poreza

neoporezivi primici u 2024

U 2024. godini, poslodavci u Hrvatskoj mogu svojim radnicima isplatiti različite vrste neoporezivih primitaka, koje uključuju darove, naknade za obrazovanje, zdravstvo, prehranu i smještaj, te druge potpore i nadoknade. Evo nekih ključnih informacija:

  1. Darovi: Poslodavci mogu isplatiti do 140 EUR godišnje po djetetu radnika do 15 godina starosti, te do 133 EUR godišnje za darove u naravi.
  2. Naknade za obrazovanje i zdravstvo: Uključuju nadoknade za troškove redovne skrbi djece radnika, potpore za novorođenče do 1.400 EUR, premije dobrovoljnog mirovinskog osiguranja do 67 EUR mjesečno, i nadoknade za zdravstvene potrebe u visini stvarnih troškova.
  3. Troškovi prehrane i smještaja: Radnicima se mogu isplatiti novčane paušalne naknade za prehranu do 1.200 EUR godišnje, troškovi prehrane i smještaja sezonskih radnika do visine stvarnih izdataka, te nadoknade za smještaj radnika na temelju vjerodostojne dokumentacije do visine stvarnih izdataka.
  4. Naknade za službena putovanja: Uključuju dnevnice za putovanja unutar zemlje i inozemstva, troškove prijevoza, noćenja, i ostale povezane troškove, ovisno o trajanju i lokaciji putovanja.
  5. Naknade za rad od kuće: Poslodavci mogu isplatiti naknadu do 4 EUR po danu rada od kuće, s maksimalnim iznosom od 70 EUR mjesečno.
  6. Ostale naknade: Uključuju razne specifične potpore kao što su one za uništenje i oštećenja imovine zbog prirodne katastrofe, troškove obrazovanja i izobrazbe vezane za djelatnost poslodavca, naknade za odvojeni život od obitelji, i slično.

Važno je napomenuti da su ovi iznosi podložni promjenama te se uvijek preporučuje provjeriti najnovije informacije i regulative kako bi se osiguralo poštivanje zakonskih propisa.

Također, iz našeg iskustva je važno istaknuti neke pozitivne, ali i negativne aspekte ovakvih isplata.

Naime, određene poslovne banke ne uzimaju primjerice troškove prehrane i uplate istih u izračun kreditne sposobnosti, dok recimo troškove prijevoza uzimaju u obzir uz neto plaću.

Sigurno je da poslodavac može radniku godišnje isplatiti bezbrižno i do 3.000 eura neoporezivih isplata, međutim uvijek treba razmotriti sve ostale aspekte prije upuštanja u ovakav tip poslovanja s iplatama naknada djelatnicima.

Knjigovodstvo za obrtnike paušaliste – i vođenje administracije

Pokrenuli ste posao, ali ne znate koja su vam prava i obveze. Kako pravilo voditi papirologiju, slati obrasce kroz ePoreznu?

U suradnji s SV Media ostvarite popust na financijske usluge (već od €70/mjesečno) za administrativne usluge.

Javite se na kontakt email:
info@svmedia.hr

Kalkulator plaće

Kalkulator plaće

Rezultati:

Neto plaća: 0.00 HRK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)