Najbolji studentski posao od kuće u 2023.

Najbolji studentski posao od kuće u 2021.

Kada ‘skenira’ neki oglas za posao, gotovo svaki student traži tri male ali presudne riječi – „fleksibilno radno vrijeme“. Ova je fraza u oglasima postala gotovo jednako važna kao i satnica. Iako se mnogi poslodavci koji radnike pokušavaju uloviti na burzi studentskih poslova moraju prilagoditi toj odrednici radnog vremena, oni uglavnom popuštaju studentima samo kada se radi o odlascima na predavanja. No, mnogi će se složiti da u rasporedu koji je isprepleten učenjem i zadaćama to baš i nije dovoljno. Čak i ako rade studentski posao od kuće, studentima je najvažnije da budu gospodari svog vlastitog vremena.

Freelance posao za studente – idealna kombinacija

U koju se god branšu usmjeravali, pokazalo se da je najbolji studentski posao od kuće freelance posao. Samo freelance poslovi omogućavaju vam da radite onoliko posla koliko želite, u vremenu kojeg vi odredite, i za poslodavca koji vam je prihvatljiv. I to nije sve.

Freelance poslovi imaju još jednu prednost, a to je satnica. Nerijetko poslodavci studentima određuju satnicu koja je mnogo niža od zakonom propisane (svi koji su ikad kročili u neku hrvatsku redakciju dobro znaju o čemu se radi), a da ne pričamo o poštenoj naknadi za odrađeni rad. Kod freelance studentskih poslova stvar je malo drugačija. S obzirom na to da se ne plaća po satu već po odrađenom poslu, studenti sami mogu ponuditi cijenu koju smatraju poštenom i s njom licitirati na burzi freelance poslova.

Iako je ovdje ponuda i prije bila prilično bogata, era novog normalnog dala je novi vjetar u leđa ovakvom načinu zaposlenja, pogotovo za studente. Ako je od ovog nepoćudnog vremena izašlo išta pozitivno, to je između ostalog spoznaja da se u digitalnom dobu većina poslova može obavljati – digitalno.

Najpopularnije mogućnosti za studente u 2023.

  • online instrukcije
  • virtualna asistencija
  • pisanje tekstova
  • prevođenje tekstova
  • digitalni marketing
  • web dizajn
  • unos podataka

Osim toga, sada se otvorilo više mogućnosti za studentski posao od kuće za one studente koji prije nisu imali naviku raditi na taj način. Ovdje je ušla domena online instrukcija koje su bile i svojevrsni prvi freelance studentski angažmani, još i prije digitalne ere. Tako studenti najrazličitijih smjerova, od onih na PMF-u, preko studenata Filozofskog pa do svih onih koji mogu ponuditi ikakvo znanje, sada to mogu činiti u online interakciji s klijentima.

Freelance studentski poslovi koji se obavljaju od kuće posebno su procvjetali u sferi marketinga i medija, a ova će grana u 2023. godini nastaviti munjevito rasti. Bilo da se radi o digitalnom marketingu, virtualnoj asistenciji, video montaži, pisanju vijesti ili drugim djelatnostima iz ovog širokog spektra, potražnja se gomila, a i ponuda postaje sve bogatija. Sve su traženiji i studenti prevoditelji, a otvara se i novo tržište za one koji su vješti u pisanju životopisa.

Svi koji su već uskočili na taj vlakić znaju koliko je olakšavajuće biti student i freelancer. Neki od njih tako grade stabilnu bazu klijenata s kojima mogu nastaviti svoje poslovanje i nakon završetka studija, što je još jedan veliki plus. Jedina mana postoji za one koji preferiraju stalni i fiksni izvor prihoda, no kada se na vagu stavi stabilnost prihoda i mogućnost gospodarenja vremenom većina će studenata odabrati vrijeme, barem još neko vrijeme.

Novo – edukacija za virtualne asistente

Odlična stvar za studente koji traže dodatan izvor zarade je bavljenje poslom virtualnog asistenta, koji je u zadnje vrijeme sve traženiji. Ovaj posao može uključivati razne zadatke, od unosa i analize podataka, kreiranja vizuala u Canvi, kreiranja videa do pisanja članaka za blog. Lista mogućnosti je neiscrpna.

Ukoliko vam je potrebna dodatna obuka u alatima za rad od kuće, pogledajte novu edukaciju za virtualne asistente i sve koji traže posao od kuće i osigurajte svoje mjesto u svijetu virtualne asistencije.

Piše: Leona Barić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)