Kako pronaći posao bez iskustva

remote-posao-bez-iskustva

Pronaći posao bez dana radnog iskustva nije nimalo lagan zadatak. Posebice kada pogledate detaljnije na burzu rada i vidite da se za većinu radnih mjesta traži određeno radno iskustvo, odnosno staž.

Kako do prvog posla?

Glavni fokus treba biti na što kvalitetnijem prezentiranju svojih sposobnosti i vrlina. Najprije izradite CV. Izrađivanjem što boljeg životopisa vrlo lako možete zapasti u oko raznim recruiterima i tzv. “hunterima”.  Cilj CV-ja jest da bude ipak sažet, ali jasno definiran i koncizan te da ističe glavne informacije.

U prvom dijelu treba navesti vlastite podatke i osnovne kontakt informacije, a zatim nadopuniti s dijelom o obrazovanju, što formalnom, što neformalnom.

Također treba navesti i alate kojima se znate služiti, naročito ako se radi o nekom poslu za računalom. Važno je napomenuti kako ipak treba biti realističan u smislu duljine sadržaja životopisa, naročito ako se radi o kandidatu bez radnog iskustva. Tada životopis definitivno ne bi trebao biti dulji od jedne pa maksimalno jedne i pol stranice.

Presudno bi pritom mogle biti i vaše osobine i certifikati u slučaju da imate iste položene u smislu dodatnog poslovnog usavršavanja.

Volontiranjem do iskustva

Volontiranje je dosta podcijenjeno u našim krajevima, posebice ako se zna da sudjelovanjem u takvim projektima možete ostvariti važne kontakte, bilo da ste učenik, student ili ste tek završili školovanje i tražite prvo zaposlenje.

Personalizacija apliciranja

Jako je važno svaku aplikaciju personalizirati, odnosno prilagoditi natječaju za kojeg se javljate, a ne umjesto toga slati generičke prijave u kojima se mogu pronaći pogreške ili navesti detalji koji uopće nisu vezani za posao koji se javljate.

Umrežavanje

Pohađajte događanja, poslovne evente, kongrese, razne radionice. Popriličan broj njih su u organizaciji jedinica lokalne samouprave te tamošnjih agencija, a postoje primjerice i razne edukacije od strane zavoda za zapošljavanje. Iskoristite priliku te se povežite s ostalim sudionicima jer biste mogli imate poslovnu korist.

Slanje otvorenih prijava – molbi

Ako ni to ne upali, uvijek je dobro istražiti tvrtke koje primaju otvorene molbe te iste uputiti na njihove adrese u slučaju da imaju otvoreno mjesto koje traži kompetencije slične vašima jer bi to mogao biti pun pogodak.

Međutim,

svakako jest poželjno i pohađanje raznih webinara, odnosno online edukacijajer se u bespućima interneta može naučiti puno toga.

Velika prednost je dostupnost internet povezivanja bilo gdje u svijetu, a postoje i razni alati koji su besplatni I dostupni skoro svima. Najbolji izvor za razne “how-to” tutorijale jest definitivno Youtube na kojemu možete naučiti kako raditi u mnoštvu alata, odnosno programa.
Postoje mnogi besplatni tečajevi, a svakako jest preporuka da se specijalizirate u jednom području jer se tako možete najviše istaknuti. Primjerice ako uzmete pa se fokusirate na grafički dizajn te rad u alatima koji su potrebni za kvalitetne radove. Youtube nudi pregršt besplatnih opcija, kako za početnike, tako i za naprednije korisnike, ovisno o vašem trenutnom znanju i sposobnostima.

No, to je samo jedan od primjer pa se tako može naučiti i rad u određenom programskom kodu, ovisno o vašim preferencijama.
Sve su to neki od savjeta koje bismo sada mi pokušali uraditi da sada tražimo svoj prvi posao te da nemamo radnog iskustva.

va edukacija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)