Najčešći troškovi paušalnog obrta

pausalni obrt

Obrt kao oblik vlastitog poduzetništva je nešto drugačiji u odnosu na klasično trgovačko društvo, d.o.o. ili pak j.d.o.o. jer se ipak OIB vlasnika fizičke osobe veže uz pravni subjekt pa u slučaju poslovnih poteškoća problemi se mogu pretočiti i na fizičku osobu koja odgovara u svoje ime i svojom imovinom. Kod trgovačkog društva je situacija drugačija pa bi se u slučaju insolventnosti odgovaralo samo imovinom tvrtke. Naravno, obrt uz paušalno oporezivanje je nešto pojednostavljeni oblik, ali ujedno i jeftiniji malim poduzetnicima koji imaju ograničene budžete.

Mnoge prednosti obrta s paušalnim oporezivanjem

Prednosti su višestruke jer se generalno, ovisno u koji porezni razred pripadate, radi o veoma niskim stopama oporezivanja. Posebice ako usporedimo otvaranje tvrtke u nekim zemljama poput Estonije, SAD-a, UK-a i sličnih. 

Velika je također prednost činjenica da se kod ovakvog oblika poslovanja prati samo “ulaz” pa se tako u Knjizi primitaka i izdataka bilježe sve poslovne aktivnosti te nije potrebno vođenje poslovnih knjiga na uobičajeni način, kako to pak imaju trgovačka društva. 

S obzirom na sve navedeno, kod “izlaza” je također važno naglasiti kako obrtnik sam sebi može isplaćivati tzv. akontacije dohotka te prebacivati iznose s poslovnog žiro računa na svoj privatni tekući račun. Dakle, bez obveze isplate klasične plaće, slanja JOPPD obrazaca i svih varijacija nastalih na tu temu.

Međutim, mnogi se pitaju koji su to najčešći troškovi ovakog tipa obavljanja poslovne aktivnosti jer se u javnosti češto spominje kao najjeftiniji oblik poslovanja. Naročito jer mnogi tzv. freelanceri koriste mogućnost rada kao paušalni obrt (više o tome ovdje)

Najčešći troškovi paušalnog obrta

Mjesečni troškovi paušalnog obrta mogu uključivati:

Troškove materijala: sve troškove koji se odnose na kupnju materijala potrebnog za obavljanje djelatnosti, kao što su sirovine, dijelovi i slično.

Troškove rada: sve troškove vezane uz zaposlene ili samostalne djelatnike, uključujući plaće, nadnice, doprinose i slično.

Troškovi marketinga: troškove vezane uz promidžbu i reklamiranje djelatnosti, kao što su troškovi oglašavanja, dizajn i tiskanje reklamnog materijala i slično.

Troškove korištenja poslovnog prostora: troškove vezane uz korištenje poslovnog prostora, poput najma ili kupnje poslovnog prostora, te troškove poput struje, vode, grijanja i slično.

Ostale troškove: sve druge troškove vezane uz obavljanje djelatnosti, kao što su troškovi putovanja, troškovi zakupa opreme i slično.

Ovi troškovi se mogu razlikovati ovisno o vrsti djelatnosti i veličini poslovnog subjekta te bi se trebali prilagoditi specifičnim potrebama i uvjetima poslovanja. Preporučljivo je da se sa stručnom osobom, poput knjigovođe ili računovođe, razgovara o specifičnim troškovima paušalnog obrta u određenom slučaju.

Zaključak

Ovisno o vašim preferencijama, potencijalnim klijentima i očekivanom obujmu prometa, savjetujemo da se dobro konzultirate s poslovnim savjetnikom ili pak iskusnim računovođom kako biste odmah u startu usmjerili svoju tvrtku u pravom smjeru.

 

Troškovi paušalnog obrta

Troškovi paušalnog obrta su vezani uz obvezne doprinose, plaćanje poreza i prireza, materijalne troškove, troškove knjigovodstva, troškove rada te troškove marketinga.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)