Transferwise (Wise) i porezna: Sve što trebate znati ako poslujete preko ove platforme

wise (transferwise)-porezna-uprava (1)

Transferwise (danas Wise.com) poznata je platforma za slanje i primanje novca. Jedna od najpopularnijih fintech tvrtki u svijetu zastupljena je u Hrvatskoj te mnogi mali poduzetnici i freelanceri posluju i naplaćuju svoje usluge preko ove platforme. Mnogo je pitanja koja novopečeni poduzetnici žele saznati kako bi što bezbolnije prošli kroz proces otvaranja i generalno započinjanja posla putem Wise-a.

Transfewise račun i Porezna uprava: Prijava nadležnom regulatoru

Otvaranje Transfewise (Wise) računa u poslovne svrhe je odlična stvar pošto platforma nudi razne pogodnosti te ima veoma nisku proviziju za konverziju valute, kao i transkacijsku proviziju. Mnogi kojima je freelance posao glavni (ali i sporedni) izvor prihoda koriste ovu platformu kako bi naplatili svoje usluge.

Recimo da poslujete kao obrtnik te uz svoj žiro račun u nekoj od domaćih komercijalnih banaka želite surađivati s inozemstvom, tada je Wise.com odlična opcija za vaše poslovanje. No, taj račun je potrebno prijaviti “kao sekundarni” u nadležnu Poreznu upravu.

Što je potrebno uraditi?

Kako se radi o čl. 68 Općeg Poreznog zakona prema kojem Porezni obveznik treba nadležnoj ispostavi porezne uprave javiti sve činjenice bitne za njegovo oporezivanje, tako nastaje obveza prijave svog poslovnog Wise računa u poreznu upravu.

“Prijava činjenica bitnih za oporezivanje”

Postoji i obrazac koji se zove “Prijava činjenica bitnih za oporezivanje” kojeg je potrebno ispuniti i dostaviti nadležnom referentu.

Sam obrazac je dostupan na linku.

Virtualni asistenti, financijaši, informatičari i US/UK tržište

Mnogi digitalci koriste Wise račun u svome poslovanju, bilo da ste web dizajner, SEO stručnjak, financijski savjetnik ili pak virtualni asistent. Radi se o UK fintech kompaniji koju ćete vjerojatno najčešće koristiti ako poslujete s američkim tržištem (premda ni druge opcije ne treba isključiti).

Kako do klijenata? Preko online platformi!

Na kraju kao Off-topic spomenimo učestalo pitanje o pronalasku klijenata. Mnogi obrtnici i freelanceri s kojima smo razgovarali svoje su prve klijente pronašli preko online platformi kao što su Fiverr ili UpWork (saznaj više koja su UpWork iskustva i kako do uspjeha).

Transferwise iskustva – zaključak

Wise je svakako preporučljiva platforma, bilo da ju koristite u privatne ili poslovne svrhe. Provizije su niske, račun se može imati u više valuta, pa čak imate američki ili britanski broj računa za valutni račun u US dolarima ili funtama, što je svakako odlična pogodnost.

Valja također istaknuti veliku prednost po pitanju uštede novca ako želite isplatiti svoju zaradu s UpWork platforme kroz Wise.

U slučaju da želite poslovati preko Wisea tada je obveza prijaviti račun u poreznu upravu, a sve ostale detalje pripremati u dogovoru s knjigovođom, kao primjerice dostava dnevnih, tjednih ili mjesečnih izvadaka, identično kao što je to slučaj s vašim domaćim bankovnim računima.

Knjigovodstvo za obrtnike paušaliste – i vođenje administracije

Pokrenuli ste posao, ali ne znate koja su vam prava i obveze. Kako pravilo voditi papirologiju, slati obrasce kroz ePoreznu?

U suradnji s SV Media ostvarite popust na financijske usluge (već od €70/mjesečno za osnovni paket do €200 za naprednije korisnike) za administrativne usluge.

Javite se na kontakt email:
info@svmedia.hr