Kako postati digitalni nomad?

Kako postati digitalni nomad

Sviđa li vam se ideja da radite s bilo kojeg kutka svijeta? Zanima vas kako postati digitalni nomad u Hrvatskoj? Ovakav način rada zasigurno je san mnogih, a danas kada tehnologija postaje neizostavan dio svakodnevnog života taj san sve češće postaje stvarnost. Raditi kao digitalni nomad zvuči kao jako uzbudljiva avantura, a sa stabilnom internetskom vezom i pouzdanim laptopom lako možete postati dio te avanture. U ovom članku ćemo vam pobliže objasniti tko su digitalni nomadi i koje države su najbolje za njihov boravak, te kakav je njihov status u Hrvatskoj.

Tko su digitalni nomadi?

Digitalni nomadi su osobe koje korištenjem tehnologije mogu obavljati svoj posao s bilo kojeg mjesta diljem svijeta. Nisu ograničeni na jedno prebivalište i često putuju te istražuju različite zemlje dok obavljaju svoje profesionalne obaveze. Iako ovaj radni model nosi određene izazove, omogućuje i jedinstveni način života koji sjedinjuje poslovne i osobne avanture. Glavni koraci kako postati digitalni nomad uključuju razvoj digitalnih vještina, izgradnju online prisutnosti, pronalaženje financijske stabilnosti te istraživanje odredišta i pravne aspekte. Budući da ovise o tehnologiji, digitalni nomadi se oslanjaju na visokokvalitetna prijenosna računala i pametne telefone kako bi bili produktivni u svojim zadacima. 

Najbolje države za digitalne nomade

Odabir zemlje za digitalnog nomada može biti ključan za uspjeh i kvalitetu života dok radite na daljinu. Neki od čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru destinacije su kvaliteta i dostupnost internetskog pristupa, viza i boravište, troškovi života, vremenski uvjeti i sigurnost. Zbog sve veće popularnosti digitalnih nomada pojedine zemlje su uvele vize za digitalne nomade kako bi privukli ovu skupinu ljudi, te potaknuli digitalnu ekonomiju i turizam. Ključne karakteristike ove vize su radna sloboda, dugotrajni boravak, ograničen pristup socijalnim uslugama, porezna i pravna pravila.

Najbolje zemlje za digitalne nomade mogu se razlikovati ovisno o individualnim preferencijama i potrebama, ali neke zemlje su popularne među digitalnim nomadima zbog povoljnih uvjeta za rad i život na daljinu. Neke od zemalja koje često dobivaju pohvale od digitalnih nomada su Portugal, Španjolska, Meksiko, Grčka, Estonija, Bahami, Tajland, Kostarika, Indonezija (Bali) i Brazil. U Europi je Hrvatska postala sve popularnija destinacija među digitalnim nomadima zbog svoje prekrasne obale, bogate kulturne baštine i sve bolje digitalne infrastrukture. 

Nomadi u Hrvatskoj – Kako doći do vize za digitalne nomade u Hrvatskoj

Hrvatska je, među prvima u Europi, uvela vizu za digitalne nomade koja državljanima trećih zemalja omogućava da u zemlji ostaju do godinu dana. Postoje brojne kompanije u Hrvatskoj koje prihvaćaju digitalne nomade iz drugih zemalja jer prepoznaju prednosti takve vrste poslovanja. Novi Zakon o strancima Republike Hrvatske koji je stupio na snagu 1. siječnja 2021., prvi put je uveo pojam digitalnih nomada u hrvatsko zakonodavstvo, čime je Hrvatska postala jedna od prvih zemalja u Europi koja priznaje prednosti digitalnog nomadizma. Uvođenjem pojma digitalnih nomada u hrvatsko zakonodavstvo, propisani su uvjeti ulaska, kretanja, boravka i rada stranaca koji su državljani trećih zemalja u Hrvatskoj, a koji obavljaju poslove putem telekomunikacijske tehnologije iz Hrvatske.

Digitalni nomad može podnijeti zahtjev za privremeni boravak u Hrvatskoj, koji se odobrava na razdoblje do jedne godine (moguće i kraće) i omogućuje digitalnom nomadu boravak i rad u Hrvatskoj. Bitno je napomenuti da se privremeni boravak ne može produžiti. Nakon isteka šestomjesečnog razdoblja od isteka valjanosti privremenog boravka digitalnog nomada, može se podnijeti zahtjev za ponovno reguliranje boravka digitalnog nomada. Digitalnom nomadu kojem je odobren privremeni boravak u Republici Hrvatskoj mogu se pridružiti i članovi uže obitelji, a navedena kategorija uključuje i izvanbračnu zajednicu. Ovo pravilo omogućuje digitalnim nomadima da ostanu povezani sa svojim bližnjima dok obavljaju svoje poslove iz Hrvatske.

Osobe koje imaju status digitalnog nomada u Hrvatskoj ne plaćaju porez na dohodak, te za tako ostvarene primitke ne postoji obveza izvješćivanja. Zahtjev za privremeni boravak u RH digitalni nomadi mogu napraviti online, u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji ili u veleposlanstvu/konzulatu Republike Hrvatske, u slučaju da im je za ulazak u Hrvatsku potrebna viza. Detaljni koraci i popis potrebnih dokumenata za podnošenje zahtjeva za privremeni boravak dostupni su na službenim internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Zaključak 

Digitalni nomadi predstavljaju revoluciju u načinu rada i života u eri digitalne globalizacije. Njihova sposobnost da kombiniraju slobodu putovanja s produktivnim radom otvara nova vrata za međunarodnu suradnju i osobni razvoj. Hrvatska, zajedno s mnogim drugim zemljama, prepoznaje potencijal digitalnih nomada i aktivno ih privlači ponudom privremenog boravka.

Nadamo se da smo vam ovim člankom uspjeli pobliže objasniti pojam digitalnih nomada te istaknuti kako postati digitalni nomad nije samo san, već i ostvariva stvarnost za one spremne na promjenu i prilagodbu.

Piše: Janja Marijanović Šaravanja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)